Wat zijn hybride wagens?

Hybride auto’s worden aangedreven door een verbrandingsmotor én een elektromotor, waarbij een batterij de elektromotor van stroom voorziet.

Toyota koploper van Hybride wagens

Toyota heeft de hybride wagen op de markt gebracht met de introductie van de Toyota Prius in 1997. Ondertussen heeft Toyota dit concept verder ontwikkeld en zijn voorsprong verder uitgebouwd.


Remenergie recupereren

Remenergie van een wagen gaat normaal verloren in warmte. Bij hybrides wordt deze gedeeltelijk gerecupereerd bij het remmen. De elektrische motor werkt dan als generator en voedt de batterij. Bij lage snelheden wordt de motor dan gebruikt als aandrijving van de wagen. Zo wordt niet alleen energie bespaart, maar wordt de wagen ook aangedreven bij lage snelheden door elektrische energie. Het is juist bij lage snelheden dat een klassieke wagen relatief veel verbruikt en veel vervuiling uitstoot. Het is juist dit moeilijk moment voor de klassiek wagen die door een hybride elegant wordt opgevangen.

Een nadeel is wel dat het extra gewicht van de elektromotor en de accu leidt tot meer brandstofverbruik wanneer op de benzinemotor gereden wordt. Bij een heel gemengd gebruik,(stad en gewone weg) en/of bij minder dan 20 tot 30.000 km per jaar komt de hybride voordeliger uit.